Maja Šuštar in Katja Brunec v finalu EP v lednem plezanju Domžale 2018

Domžale, kjer je prva drytooling umetna stena v Sloveniji, so danes prizorišče druge tekme evropskega pokala 2018 v lednem plezanju v disciplini težavnost, ki je hkrati tudi sklepna tekma 6. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. V ženskih kvalifikacijah so nastopile tri Slovenke, v finale sta napredovali Maja Šuštar in Katja Brunec, slovenske moške barve je zastopala kar šesterica, a moški finale žal ostaja brez slovenskega nastopa.
Cilj v finalu je vrh. Foto: Urban Urbanc
Drugo tekmo evropskega pokala 2018 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednji postaji EP gostita Slovaška in Finska. V Domžalah tekmuje 22 tekmovalcev iz 11 držav: Finske, Francije, Hrvaške, Poljske, Slovaške, Slovenije, Srbije, Švedske, Švice en tekmovalec pa prihaja tudi iz Kanade.

ICEC_Dozmale_299_181201_UU
Maja Šuštar se v finale podaja kot najboljša slovenska predstavnica. Foto: Urban Urbanc

V ženski konkurenci se je pomerilo 9 tekmovalk, med njimi tri Slovenke. Najuspešnejša je bila Maja Šuštar (AO PD Domžale), ki je v kvalifikacijah dosegla četrto mesto, premoč je morala priznati le trojici. Vodilni po kvalifikacijah sta Francozinja Marion Thomas in Švicarka Sina Goetz, tretja je Francozinja Coralie Jary. Slovenci smo imeli v železu še dve tekmovalki: Katjo Brunec (AO PD Kranj) se je uvrstila na 6. mesto in bo Šuštarjevi delala družbo v finalu ter  Nadji Korinšek (AO PD Trbovlje). V finale, ki je na sporedu ob 18. uri, napreduje osmerica. 

Rezultati tekme evropskega pokala v lednem plezanju Domžale 2018 - kvalifikacije
ženske - 9 tekmovalk moški - 22 tekmovalcev
1. Marion Thomas (FRA)
1. Sina Goetz (ŠVI)
3. Coralie Jary (FRA)
4. Maja Šuštar (SLO)
5. Vivien Labarile (ŠVI)
6. Katja Brunec (SLO)
7. Katarina Manovski (SRB)
8. Aneta Loužecka (ČEŠ)
9. Nadja Korinšek (SLO)

1. Nikolay Primerov (ŠVI)
2. Lukas Goetz (ŠVI)
3. Aleksander Werren (ŠVI)
4. Mario Musulin (HRV)
4. Tomo Vilinger (ŠVI)
6. Pierrick Fine (FRA)
7. Veli-Matti Laasonen (FIN)
8. Etiene Poteaux (FRA)
...
11. Vili Guček (SLO)
14. Edvin Nepužlan (SLO)
15. Miha Habjan (SLO)
17. Tinbe Cuder (SLO)
19. Jaka Hrast (SLO)
22. Tom Turšič (SLO)

ICEC_Dozmale_434_181201_UU
Slovenija v ženskem finalu s kar dvema tekmovalkana. Foto: Urban Urbanc

Končane so tudi moške kvalifikacije, v katerih je nastopilo 22 tekmovalcev. Najuspešnejši je bil Švicar, po rodu sicer Rus, Nikolay Primerov, sledita mu še dva Švicarja - Lukas Goetz in Werren Aleksander. Slovenske barve so zastopali Jaka Hrast (AO PD Domžale), vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, ki je s ponesrečenim nastopom končal na 19. mestu, Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik) - 11. mesto, Edvin Nepužlan (AO PD Železničar) - 14. mesto, Miha Habjan (Akademski AO) - 15. mesto, Tine Cuder (AO Bovec) - 17. mesto in Tom Turšič (BricAlp Škofja Loka) - 22. mesto.


Prenos finala si lahko ogledat v živo na spletni strani icec.pzs.si!