Štirikratne slovenske stopničke na drugi tekmi SHS-pokala v lednem plezanju

Preteklo soboto, 10. novembra 2018, je bila na Ravni gori na Hrvaškem druga tekma slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju z rekordno udeležbo slovenskih tekmovalcev. Od osmerice je kar polovica stopila na zmagovalne stopničke: Maja Šuštar kot zmagovalka, Jaka Hrast na drugem ter Nadja Korinšek in Edvin Nepužlan na tretjem mestu. Katja Brunec in Vili Guček sta bila četrta, Katja Jurjovec peta in Miha Habjan osmi.
Tekmovanje je v majhnem, prijetnem, za drytoling prirejenem plezališču na Ravni gori, ob skopi pomoči delovne sile izvrstno izpeljal domačin Mario Musulin (SPK Direkt). Glede na rekordno število slovenskih tekmovalcev drytooling očitno postaja pri nas vse bolj priljubljena plezalna disciplina, čemur priča tudi kakovost slovenske zasedbe, poleg običajnih 'smrtnikov' smo na štartni listi lahko zasledili tudi nekdanjega načelnika Komisije za alpinizem PZS Miho Habjana (Akademski AO) in legendo slovenskega športnega plezanja Vilija Gučka (AS Špaltna Hrastnik).
shs_pokal_ravna_gora_foto_miha_habjan
Druga tekma 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju je bila v majhnem, prijetnem, za drytoling prirejenem plezališču na Ravni gori (foto Miha Habjan)
Tudi tokrat se je plezalo v treh kvalifikacijskih smereh, pod budnim očesom slovenskih sodnikov Branka Ivaneka in Brede Bibič (oba AAO Kozjak) ter srbske sodnice Danijele Babović (KES Armadillo), polovica najboljših tekmovalcev pa je plezanje nadaljevala v finalni smeri. Pri moških je v kvalifikacijah poleg domačina Maria Musulina blestel Vili Guček, ki je fantom pokazal, koliko so vredni izvrstna športnoplezalna podlaga ter drytoolaške izkušnje, ki jih je nabral v tehničnih platah zasavskih tulališč, ki jih je opremil. Izvrstno predstavo sta pokazala tudi Jaka Hrast (AO Domžale) in Edvin Nepužlan (AO Železničar), ki sta se prav tako z lahkoto uvrstila v finale. Miha Habjan je zopet kot edini s klasično lednoplezalsko opremo (gojzarji in dereze) s fantastičnim časom opravil s prvo kvalifikacijsko smerjo, v drugi smeri pa zaradi zdrsa žal ni dosegel vrha ter na koncu tekmovanje zaključil na osmem mestu. 
shs_pokal_2018_ravna_gora_foto_miha_habjan
Tekmovanja se je poleg hrvaših in srbskih udeležilo rekordno število slovenskih tekmovalcev, ki so prevzeli vodstvo v pokalu narodov. (foto Miha Habjan)
Tudi v ženski konkurenci so se v kvalifikacijske smeri podale štiri slovenske tekmovalke. Debitantki Nadja Korinšek (AO Trbovlje) in Katja Jurjovec (AO Grmada Celje) sta pokazali izvrstno plezanje, vendar Katja žal s preslabim časom, zaradi česar je v finalu nismo videli, končala je na petem mestu. Izvrstno plezanje je pokazala tudi Katja Brunec (AO Kranj), drugouvrščena iz prejšnje tekme, ki je dosegla vrhove v vseh treh kvalifikacijskih smereh, vendar je zaradi preslabega časa prav tako nismo videli v finalu, zasedla je četrto mesto. Trd boj pa se je že v kvalifikacijah bil med Srbkinjo Katarino Manovski (SPK Pentax) in Majo Šuštar (AO Domžale), ki sta kvalifikacijske smeri splezali občutno hitreje od ostalih tekmovalk. V finale so se tako uvrstile Nadja, Katarina in Maja. 
shs_pokal_ravna_gora_zenske_foto_miha_habjan
Zmago je že drugič zapored v letošnjem SHS-pokalu slavila Maja Šuštar, novinka Nadja Korinšek je bila tretja, druga pa Srbkinja Katarina Manovski. (foto Miha Habjan)
Debitantka Nadja je v finalu kljub pomanjkanju treninga v previsnih smereh pokazala fantastičen nastop in dobro borbo s previsi in 'figurami 4', vendar pa ji je za doseg vrha zmanjkalo moči. Katarina in Maja pa sta ponovno pokazali zelo izenačen nastop, z gladkim plezanjem sta obe dosegli vrh finalne smeri, ob čemur pa se je Maji obrestoval trening v tem plezališču, saj je vrh dosegla s časovno prednostjo pred Katarino in si zato prislužila zmago. 
Pri moških smo v finalu videli štiri tekmovalce, začel je Edo, ki je izgubil borbo z visečim vrtečim elementom, na katerem je izgubil preveč moči. Enak zaplet se je dogodil tudi Viliju, vendar pa je Edo ohranil prednost pred njim zaradi poskusa napredovanja iz visečega elementa, za kar je Viliju zmanjkalo moči. Tudi Jaka se je zapletel na odločilnem visečem elementu, vendar ohranil dovolj moči in suvereno napredoval proti vrhu, tik pred vrhom pa je zaradi narobe obremenjenega cepina nepričakovano zdrsnil. Kot zadnji se je v smer podal domačin Mario, ki je pokazal najbolj učinkovito tehnično plezanje čez zahtevne viseče elemente, v zgornjem delu pa mu je koristilo poznavanje domačega terena, zato je z lahkoto dosegel vrh smeri in tako povedel pred Jako.
shs_pokal_ravna_gora_moski_foto_miha_habjan
Slovenska tekmovalca Jaka Hrast na drugem in Edvin Nepužlan na tretjem mestu sta morala premoč priznati le domačinu Mariu Musulinu. (foto Miha Habjan)
Zaradi številčne udeležbe slovenskih tekmovalcev so na tokratnem tekmovanju zbrali tudi rekordno število točk, kar 511, in prevzeli vodstvo pred Srbi in Hrvati v pokalu narodov. Zadnja, odločilna tekma bo 1. decembra v Domžalah, kjer bo hkrati tudi tekma evropskega pokala v lednem plezanju. Vabljeni k ogledu in navijanju! 
Iskrene čestitke!
-------------------------
Povezana novica: