Tekmovanja v lednem plezanju 2018/2019

Letošnja lednoplezalna sezona bo dolga kot že dolgo ne. Pri nas se je začela še predenj je sploh kaj zadišalo po ledu in snegu. Nadaljevanje pa bo, vsaj upamo, precej obetavnejše. Tudi na podlagi lanskoletnih izvrstnih rezultatov, ki so jih naši tekmovalci in tekmovalke dosegali na nekaterih tekmovanjih.
1. decembra dobrodošli v Domžale - na vrhunec slovenske tekmovalne lednoplezalne sezone!

Za začetek letošnje slovenske lednoplezalne zgodbe lahko štejemo izvedeno Drytooling akademijo 2018, ki je potekala 13. in 14. oktobra v zasavskih drytooliščih.

Slovensko-hrvaško-srbski pokal v lednem plezanju
Komisija za gorske športe PZS je uspešno sodelovanje s Komisijo za alpinizem Hrvaške planinske zveze (HPS) po treh letih organiziranja skupnega pokala lani razširila še na sodelovanje s Komisijo za drytooling in tekmovalno ledno plezanje Planinske zveze Srbije (PSS). Letos bo tako skupni SHS pokal v lednem plezanju sestavljen iz treh tekem, ki bodo odprte za vse tekmovalce. Tekmovalo pa se bo zgolj v disciplini težavnost.

Tekmovalni del šestega odprtega Slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju se bo začel 3. novembra s tekmo v Ovčar Banji (prijave so že odprte), nadaljeval teden dni kasneje na Ravni gori in končal 1. decembra v Domžalah v sklopu tekme Evropskega pokala v lednem plezanju.

si_hr_rs Slovensko-hrvaško-srbski pokal v lednem plezanju:

Na tekmovanja ste vabljeni prav vsi, ki bi se radi preizkusili v drytoolingu, začetniki ali mojstri. Nekje in enkrat je treba začeti in tovrstno tekmovanje in obtekmovalno druženje je odlična priložnost za preizkus, predvsem pa za učenje od pravih mojstrov zatikanja lednih orodij.
kgs_pzs_pokal_shs_zagreb_2017_foto_bojan_haron__24_

Proti vrhu smeri zagrebške tekme SHS pokala v lednme plezanju. Foto: Bojan Haron

Humarjev memorial 2019
V primeru ugodnih (lednih) razmer bo organiziran tudi 8. Humarjev memorial, ki bo predvidoma potekal januarja ali februarja 2019 v Mlačci.
Gre za tekmovanje v hitrostnem lednem plezanju, ki pa ne šteje v točkovanje skupnega pokala. Je predstavitev športa in možnost za vse ledne plezalce, da se seznanijo s hitrostnim lednim plezanjem, predvsem pa priložnost za druženje ljubiteljev lednega plezanja. Tekma je odprtega tipa in se je bo lahko udeležil kdorkoli.

Evropski pokal v lednem plezanju
Lednoplezalna tekmovanja imajo v Domžalah dolgo tradicijo. Pričelo se je z organizacijo tekem državnega prvenstva, ki jih je organizator, PD Domžale, sprva nadgradil v tekme Slovensko-hrvaško-srbskega pokala, lani pa v krstno preizkušnjo novega Evropskega pokala v lednem plezanju, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze planinskih organizacij (UIAA).

uiaa_event Evropski pokal v lednem plezanju:
  • 24. november 2018: Bern (Švica) 
  • 1. december 2018: Domžale (Slovenija)
  • 8. december 2018: Žilina (Slovaška) 
  • 3. januar 2019: Oulu (Finska) 


Tekmo Evropskega pokala v lednem plezanju Domžalah organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe PZS. Tekma bo potekala v soboto, 1. decembra 2018, na umetni plezalni steni v središču Domžal. Gre za drugo izmed štirih tekem v sezoni 2018/2019, ki bodo potekale še v Švici ter na Finskem in Slovaškem.

UIAA_Domzale_4164_171202_UU

Zadnji gibi finalne smeri tekme evropskega pokala v lednem plezanju v Domžalah (foto: Urban Urbanc)


Svetovni pokal v lednem plezanju
6 tekem, 6 držav, 7 tednov. Januar in februar sta rezervirana za tekmovanja svetovnega pokala. Začetek bo gostil južnokorejski Cheongsong (11.-13. januar), finale pa ameriški Denver (22.-24. februar). Ostale štiri tekme bodo gostili Hengshui City (Kitajska), Saas-Fee (Švica), Rabenstein (Italija) in Champagny-en-Vanoise (Francija).

Naslov najboljših v svetovnem pokalu v lednem plezanju branijo Woonseon Shin (Južna Koreja) in Maxim Tomilov (Rusija) v težavnosti ter Nikolai Kuzovlev in Ekaterina Koshcheeva (oba Rusija) v hitrosti.

Ne smemo pozabiti omeniti še dveh pomembnih dogodkov - svetovnega prvenstva v lednem plezanju. Za naslov svetovnega prvaka v težavnosti in hitrosti se bodo tekmovalci in tekmovalke merili v Moskvi, njihovi mladinski kolegi pa v Ouluju na Finskem, kjer bo potekalo svetovno mladinsko prvenstvo v lednem plezanju.


Nabrusite okle in dereze, druženja z vami se že veselimo!

 

Jasna Pečjak,
načelnica Komisije za gorske športe PZS