Veliko zadovoljnih in nasmejanih obrazov na Drytooling akademiji Zasavje 2018

V zasavskih plezališčih za drajtuling se je, kot že nekaj let zapored, zbralo več kot dvajset navdušencev te plezalne zvrsti. Pokal treh držav - Srbije, Hrvaške in Slovenije je skoraj pred vrati, a druženje ni namenjeno zgolj izkušenim tekmovalcem, temveč tudi tistim, ki se prvič srečajo s to obliko plezanja, izkušnje pa bodo uporabili pri lednem in kombiniranem plezanju v hribih.
Tokrat nam je bilo vreme izjemno naklonjeno, ne pretoplo in ne premrzlo. Drajtulišče v Znojilah nam je ponujalo tako lahke kot zahtevnejše smeri. Po začetnem ogrevanju so se spretnejši in močnejši zakadili v previse, manj izkušeni pa nabirali prve metre v lažjih smereh. Formalno sva za nasvete glede opreme, prvih korakov in osnov treniranja skrbela Mario Musulin in Vili Guček. Izkušnje pa so oba plezalna dneva švigale na vse strani med vsemi udeleženci.

ksg_pzs_ledno_plezanje_dry_delavnica_zasavje_2018_foto_arhiv_kgs__5_

Po kratkem kosilu smo si ogledali in preizkusili malo steno in nekaj orodij za trening na podstrehi trboveljskega TVD Partizan. Sistematičen pristop k vadbi te zvrsti plezanja pa je Mario Musulin zelo podrobno predstavil ob tabornem ognju in odličnem pečenem kostanju (Katy, hvala!). Vprašanj in odgovorov ni manjkalo.

V nedeljo smo obiskali drajtulišče na Dolu pri Hrastniku, kjer so nekaj najlažjih smeri prvič splezali v vodstvu manj izkušeni, tekmovalcem pa so delikatni stopi in hooki v težjih smereh na pogled premočili majice, celo navili podlahti, predvsem pa zaposlili glave.

ksg_pzs_ledno_plezanje_dry_delavnica_zasavje_2018_foto_arhiv_kgs__9_

Po dveh dneh intenzivnega plezanja smo srečanje zadovoljni zaključili ob kavi in malem pivu (rakija je bila samo za darilo!), kjer bi pogovore in vtise lahko izmenjavali v neskončnost, a pot domov nekaterih je bila dolga. Po »eni gasilski« smo se poslovili. Toliko zadovoljnih in nasmejanih obrazov, željnih znanja in novih izkušenj je zagotovilo ponovnih druženj. Če ne prej, zagotovo prihodnjo jesen.

Vili Guček
Fotografije: Ivan, Gregor, Nadja, Tom, Vili