Press info

Novinarska konferenca

Torek, 28. 11. 2017, ob 12.00
Občina Domžale, sejna soba, Ljubljanska 69, Domžale

Spoštovane novinarke in novinarji! Pred uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju v Domžalah vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 28. novembra 2017, ob 12. uri v sejni sobi Občine Domžale na Ljubljanski cesti 69 v Domžalah.


VABILO

Spoštovane novinarke in novinarji!

 Pred uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju v Domžalah
vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo
v torek, 28. novembra 2017, ob 12. uri
  v sejni sobi Občine Domžale na Ljubljanski cesti 69 v Domžalah


Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS) pod pokroviteljstvom Občine Domžale v soboto, 2. decembra 2017, organizirata prvo tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju. Tekmovanje bo na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji, namenjeni zimskim treningom plezanja z orodji v središču Domžal in pod žarometi.

Evropski pokal je letošnja novost na koledarju lednoplezalnih preizkušenj pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA), tekmovanja bodo primerna tudi za tekmovalce, ki še niso dosegli ravni za svetovni pokal. Tekma EP v lednem plezanju Domžale 2017 bo hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. V toku evropskega pokala se bodo zvrstila še tekmovanja na Slovaškem, v Franciji in na Finskem. Uvod v tekmovalni konec tedna bo petkovo predavanje enega najboljših lednih plezalcev na svetu Klemna Premrla v Knjižnici Domžale.

Slovenci smo med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, državnim pokalom od leta 2000, tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, mednarodnimi sodniki od leta 2002 ter aktivno udeležbo predstavnika PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS. Poseben pečat lednemu plezanju dajejo vrhunskimi rezultati slovenskih tekmovalcev: Janez Svoljšak je januarja 2016 dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič - Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, leta 2008 pa je Matevž Vukotič zmagal na posamični tekmi in osvojil svetovni pokal v disciplini hitrost.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:
  • mednarodni sodnik Andrej Pečjak, eden od začetnikov lednega plezanja v Sloveniji,
  • ledni plezalec Janez Svoljšak, glavni postavljavec smeri na EP Domžale 2017,
  • ledna plezalka Maja Šuštar, zmagovalka prvih dveh tekem 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala,
  • vodja tekme evropskega pokala v Domžalah Matej Ogorevc in 
  • podžupanja Občine Domžale Renata Kosec.

Vsi sodelujoči bodo na novinarski konferenci in po njej na voljo za vaša vprašanja.

Vljudno vabljeni!

Toni Dragar,
župan Občine Domžale
Jasna Pečjak,
načelnica Komisije za gorske športe PZS
Bojan Rotovnik,
predsednik Planinske zveze Slovenije


Dodatne informacije: Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, 040 352 665, pr@pzs.si